Procedura

Cilat janë kushtet që duhet të plotësohen nga ana Juaj?

• Ju keni një Ofertë Pune nga ana e një Punëdhënësi në shtetin e Gjermanisë.
• Për te gjetur Ofertë Pune mund të Shikoni Videon Spjeguese ne fund te kesaj Faqe.
• Ju i përmbushni kushtet tjera ligjore të parapara për lëshim vize. Të cilat jan të parapara nga Ambasada Gjermane, në të cilen do të Parashtroni Kërkesen për Vizë Pune.

Pasi të pranoni Kontraten e Punës: Vetem aplikoni në Ambasad !

Rrugët e marrjes së lejes së punësimit për aplikueset dhe aplikuesit me kualifikim të veçantë

Verifikimi i përshkruar në kapitullin paraprak mbi përparësinë që gëzojnë kërkesat e kandidateve apo kandidatëve gjermanë dhe ata evropianë nuk kryhet, në qoftë se Ju keni kualifikime të veçanta pune si më poshtë:

• Ju jeni akademike/akademik
• Ju jeni punëtor i kualifikuar
• Jobseeker-Viza (Vizë për të kërkuar një vend pune)

Apliko vet

Për AUSBLDUNG

- Përparsia me Ausbildung: Termin në Ambasad mbrenda Javës!
- Keni përfunduar Shkollen e Mesme
- Keni përfunduar Provimin e Gjuhes, dhe keni marr Certifikaten B1. Vetem nga Göthe Institut ose ÖSD në Prishtine.
- Keni përafesisht 300€ për Dokumenta & Aplikim
- Grumbulloni Dokumentacionin si në vijim: Diplomen, Deftesat dhe Certifikatat e Shkolles së Mesme, si dhe të gjitha Certifikatat tjera të cilat keni nga Kurse, Organizata te tjera
- Të gjitha kto Dokumente i Kopjoni 3 her
- Të gjitha kto Dokumente bashk me Kopjet i dergoni te Notari qe tu ja Notarizoj
- Të gjitha kto Dokumente të Notarizuara i dergoni tek nje Përkthyes Gjygjsor i Gjuhes Gjermane
- Më pas të gjitha kto Dokumentet i skenoni, per te Aplikuar per Pune permes e-mailit
- Ne (Puno.al) ju sygjerojm të zgjedhnji nje Ausbildung në drejtim te Infermieri (Pflege)
- Përmes Kompjuterit (Laptop) hyni ne webfaqen http://jobboerse.arbeitsagentur.de
- Finden Sie eine passende Stelle, Sie suchen: AUSBILDUNG Suchbegriff(e): Altenpflege ose Krankenpflege (mundsit më të mira edhe më të shpejta që të gjeni Punë) dhe Arbeitsort: Berlin (apo ndonje Qytet tjeter ku keni te aferm apo deshironi te punsoheni)

- Drejtimet e ndryshme ne Mjeksi (Në kllapa numri i vendave të lir me 28.01.2017)
- Këtu e keni Listen e Shpalljeve nga Enti i Punes ne Gjermani, ketu mund të Aplikoni në shum Firma nje pas nje, fillimisht 2-3 Firma në Ditje
- E lypni ne Google p.sh. (Bewerbung zu Altenpfleger) e pregaditni dhe me posht ne Foto e shihni si mund te duket shpallja, aty lexoni se qfar kerkon ajo ndermarrje, kur fillon Ausbildung, si dhe informata te tjera qe mund te jen me deomethanje per ju.
- Keshtu posht mund te duken kontaktet email adressa dhe numri telefonit

Anerkennung schulischer Bildungsnachweise aus dem Ausland

Ndërkoh duhet ti dërgoni Dokumentet për njohjen e Diplomes ne Komunin në të cilin deshironi të punoni & shkolloheni (Ausbildung) p.sh. per Baden-Württember është Regierungspräsidium Stuttgart, këtu e keni LINK

- Kompleto te gjitha dokumentat e nevojshme, dhe Shkarko Antragsformular zur Zeugnisanerkennung dhe mbushe at korrekt
- Dergoi edhe kto te gjitha ne Regierungspräsidium, për ti pshtuart 100€ qe normal duhet te behen per njohjen e Diplomes duhet te bashkangjitni nje Leter me lutje per te ju liruar nga pagesa per shkaqe te dobeta ekonomike (Financiare) ne Familjen tuaj.

Aplikimi me email

- Ne email duhet te jeni te kujdesshem se si i dergoni ato, p.sh. ne Subject: Bewerbung zum Altenpfleger , te jete e thjesh dhe me d.m.th.

- Ndoshta ne disa raste eshte edhe mir nese thirrni ne telefon ne Firmat te cilat keni aplikuar pas 2-3 ditesh, dhe te pyesni nicely se a e kan pranuar Aplikacionin tuaj per Ausbildung
- Me pas duhet te mirreni vesh me email me at Firm e cila deshiron te ju njoh
- Ju duhet te jeni shum i sigurt ne bised te lir dhe te mos keni ankth te shprehuni
- Nese ju pyesin se amun te shkoni ne Firm per tu prezanuar duhet te ja beni te kjar Firmes se nuk ka mundsi te tejkalojm 5-6muj provedura me Viza turistike deri te vijm te mundesia per te udhtuar per Gjermani. Propozoni Skype apo ndonje program tjeter ku mund te flisni me Kamera
- Nese edhe kjo kalohet, ather do te pranoni simbas marveshjes me Firmen Kontraten permes Postes ne Kosove
- Ne Ausbildung gjithmon eshte edhe pjes Teorike te cilen e beni ne Shkolla, edhe aty duhet te aplikoni masi te merni pregjigje pozitive nga Pune dhensi, por ajo nuk eshte aq e komplikua
- Pyesni punedhensin per mundsi qe ju ndihmoj per Banese/Shtepi
- Nese jo ateher duhet te hyni ne https://www.immobilienscout24.de dhe te kerkoni vet Wendbanim nese nuk keni mundsi tjeter
- Ne nderkoh pasi qe te dini se ku edhe kur do te Filloni me Ausbildung, duhet te mirreni me Ambasaden e Gjermanis ne Kosove (Prishtina) http://www.pristina.diplo.de
- Ketu ke Informata per Aplikim per AUSBILDUNG & FLETAPLIKATIONI PER VIZE
- Nese keni problem te gjeni Termin te lir, ather mund te shenini nje email ketu: visa@pris.diplo.de ku mund te spjegoni rastin tuaj dhe te kerkoni per nje mundsi me te shpejt per Termin
- Pasi qe te mirni Vizen, duhet edhe te bleni bileten e Fluturimit

Të aplikosh vet është shumë punë e komplikuar për ty?
At’herë mos u lodh! Vetëm APLIKO, ose na dergo në emailin info@puno.al, kërkesen që të ndërmjetsojmë për ju dhe ne do të ju ndihmojmë. Ne mund të ndërmjetsojmë që ju të merrni Kontratën e Punës, por jo edhe Vizën të cilen e jep Ambasada.

Suksese!

Dokumentet

Punësimi dhe jetesa në Gjermani

Zentrale Auslands und Fachvermittlung (ZAV) - Informacione në lidhje me lejën e qëndrimit, përkatësisht parakushteve dhe procedurave për nënshtetaset dhe nënshtetasit e Republikes së Kosovës. A mendoni të ndërtoni një të ardhme në Gjermani?   - Qasja juaj në tregun gjerman të punës përmes rregulloreve të reja!   - Rrugët e marrjes së lejes së punësimit për aplikueset dhe aplikuesit me kualifikim të veçantë.

Ambasada Gjermane

Këtu mund te bëni TERMIN online! Deutsche Botschaft * Hier finden Sie die Merkblätter zur Visum Beantragung. - Këtu mund të kërkoni informatat  se cilat dokumente ju duhen për të Aplikuar për Viza të Punës apo për Ausbildung. Gjithashtu e keni Formularin të cilin duhat ta plotësoni pa as një gabim, që më pas ta dorzoni në Ambasad.

Formularet për Punë Sezonale

Eine Immatrikulationsbescheinigung oder Studienbescheinigung dient Studenten ergänzend zum Studentenausweis als Nachweis für ihre Immatrikulation an einer Hochschule. Die Bescheinigung ist dabei in der Regel für ein Semester oder Trimester gültig und wird von der Hochschulverwaltung ausgestellt.

Anerkennung schulischer Bildungsnachweise aus dem Ausland

Dieses gilt nur für Baden-Württemberg ! Für Andere Bundesländer müsst ihr euch selbst helfen. Das Regierungspräsidium prüft schulische Bildungsnachweise, die im Ausland oder in anderen Bundesländern erworben wurden, vergleichen diese mit schulischen Bildungsabschlüssen aus Baden-Württemberg.

Zusätzliche Bewerbungs Anhang

Dokumentat të cilat duhet bashkangjitur, gjat aplikimit për Ausblidung apo Punë përmes e-mailit apo edhe me post. Die zwei hier sind MUSTER Dokumente!Keto jan Dokumente SHEMBULL!

Pflege

Altenpflegerinnen und Altenpfleger pflegen und betreuen alte Menschen, die auf Hilfe angewiesen sind. Sie unterstützen sie bei den Dingen des täglichen Lebens, die sie alleine nicht mehr bewältigen können. Dazu gehören pflegerische und medizinische Aufgaben, Beratung und auch Freizeitgestaltung. Altenpflegerinnen und Altenpfleger aktivieren z.B. ältere Menschen bei der Körperpflege, messen den Blutdruck, versorgen Wunden und leiten sie bei der Sitzgymnastik an. Sie betreuen verwirrte alte Menschen und begleiten sie auch in Grenzsituationen des Lebens, etwa, wenn sie sterben.

Altenpflege ist eine ganzheitliche Tätigkeit, bei der sich die Pflegekräfte an der Biografie, den Bedürfnissen und Lebensgewohnheiten der alten Menschen orientieren. Das Ziel der Altenpflegeschule ist es, Altenpflegerinnen und Altenpfleger auszubilden, die ältere Menschen mit Herz und Verstand begleiten und in ihrem Bestreben nach einem möglichst selbstbestimmten Leben und einem würdevollen Altern unterstützen.

Ausbildung

Die Ausbildung dauert drei Jahre. Sie erfolgt an der Berufsfachschule für Altenpflege im theoretischen Bereich, die praktische Ausbildung wird in einer Einrichtung der Altenhilfe durchgeführt. Sie schließt mit einer schriftlichen, mündlichen und praktischen Prüfung ab.

Theoretische Ausbildung

Die theoretische Ausbildung findet im Blockunterricht und an Studientagen statt und umfasst mindestens 2.100 Stunden. Folgende Lernbereiche und Fächer werden nach dem Lehrplan des Landes Baden-Württemberg gelehrt: - Aufgaben und Konzepte in der Altenpflege
- Unterstützung alter Menschen bei der Lebensführung
- Rechtliche und institutionelle Rahmenbedingungen
- Altenpflege als Beruf
- Deutsch
- Religion
- Wahlpflichtfach

Praktische Ausbildung

In der praktischen Ausbildung müssen mindestens 2.500 Stunden absolviert werden. Die praktische Ausbildung findet in stationären und ambulanten Einrichtungen der Altenhilfe, meist Pflegeheimen und Sozialstationen, statt. Die Altenpflegeschule vermittelt Kontakte zu Institutionen, mit denen sie zusammenarbeitet: Einrichtungen der Altenhilfe der Evang. Stadtmission Heidelberg gGmbH


Vorbereitung
Zusammenfassungen

Im verlauf finden sie sehr relevate Zusammenfassungen des Lernmaterials der AFG Schule, für die Altenpflege Ausbildung!

Schriftlichen Prüfung:
TAG 1 - LF 1.1 & 1.2
TAG 2 - LF 1.3 & 1.5
TAG 3 - LF 2.1

Von Lern Feld 2.1, gibt es nur Audio aufnahmen, ein vorlesen der relewanten Texte.

Zur Mündlichen Prüfung gehören volgende Lern Felder und dazu die unterend vorbereitungen. Lern Feld 4.1 & 4.3 werden zusammen innerhalb von 10 Minuten geprüft. Bitte verlassen Sie sich nicht zu 100% auf diese vorbereitung, es kann sein das nicht alles für sie nötiges erfasst wurde!)

Zusätzlich.


Apliko

Të keni parasysh nëse e-mail mungon apo është gabim, ne nuk do të mund të ju kontaktojm. Gjithashtu të përshkruani apo Pyesni gjithqka në detaje. Nëse deshiron me Apliku vet, ather mund te informohuni si me Apliku vet.

Plotso Saktesisht

Informata per Aplikim !

• AUSBILDUNG - është shkollim i specializuar, të cilin mund ta filloni me mbarimin shkollës së mesme. Gjuha Gjermane osht Kushti Nr 1, niveli B1 dhe për ata të cilë tanimë jan Infermier B2. Mund të Aplikojn direkt për Punë.
• PUNË - Nëse keni Kualifime si p.sh. Patent Shofer CE, Diplom Inxhinieri, apo CISCO etj. Atëher mund të Aplikoni edhe për Punë, por nëse nuk keni KUALIFIME atëher ne nuk ofrojm kesi lloj vende Pune p.sh: Pune Ndërtimtarie etj.
• PUNË SEZONALE - Vetëm për Studenta e mundshme. Afati i aplikimit nga 15 Shtatori deri 30 Nëntori, për Vitin pasues.
• STUDIME - Informata Gratis.

Rreth ne

Nuk ka rëndësi se nga vini,
por se ku dëshironi të shkoni!

Ne jemi një Ndërmarrje, që është e specializuar për profesionistë nga Kosova. Kosova nuk është vetëm shteti më i ri në Evropë, por ka edhe popullsinë më të re në Evropë. 74% e popullsisë është nën moshen 35 vjeç. Pothuajëse saktësisht papunësia më e lartë në mesin e të rinjve në Kosovë. Jashtë vendeve gjermanfolës, nuk gjen asnjë komb tjetër që e njeh gjuhen gjermane si kosovarët. Andaj ne kemi hapur këtë Webfaqe me qëllim që të ju ndihmojmë, me informata falas, rreth mundsive të ndyshme për Punë në Gjermani.

Ndërmarrje Ndërmjetsuese

Përveq se Ndërmjetsojm, edhe ndihmojm me informata se si ju duhet të kërkoni vetë vende Pune. Për të parë se si duhet të kërkoni vetë Punë vizitoni këtë LINK dhe pyesni përmes komentimit, me qëllim që edhe të interesuarit e tjerë të cilët kan pytjen të nejtë ta kenë të kjartë. Mos pyesni në Chat.
Ne nuk kemi vene Pune në Ndërmarrjen tonë. Ne kërkojm Punë për të tjeret, përmes portaleve të ndryshme në internet dhe nëpërmjet kontakteve tona! Fillimisht duhet të plotësoni disa kritere që të mundë të aplikoni më tutje. Të dini se si duhet punuar me e-mail, Microsoft Office, Adobe Reader (pdf), dhe të njihni Gjuhen Gjermane. Më pas mund të na Kontaktoni. Ju duhet të jeni i vetëdijëshëm se ku jeni dhe ku dëshironi të shkoni d.m.th Qfar keni bërë deri më tani, dhe Qfar dëshironi të bëni (konkretisht qfarë Pune). Nuk i pranojmë Aplikacionet në të cilat tek Pytja se qfarë deshironi të Punoni, përgjigjja është: çfardo, gjithqka, krejt i di, ose Baushtell ejt. Aplikacioni duhet mbushur me seriozitet. Ne nuk ju njohim personalisht, kështu që ne nuk duhet të kemi asgjë të pakjartë në përgjigjjet e juaja.

SHËRBIMET TONA

- AUSBILDUNG - është shkollim i specializuar, pas shkollës së mesme. Ausbildung është mundësia më e mir dhe më e letë për të rinjët Shqiptarë për Punë në Gjermani. Egzistojnë lloje të ndryshme të Ausbildung. Gjermania ka nevoj për Personel të Aftësuar.
- PUNË  - ME KUALIFIKIM - Në qoftëse keni Kualifime si p.sh. Patent Shofer CE nga Gjermania, ose që njihet në krejt Europën, jeni Inxhinier i Diplomuar etj. Atëher mund të Aplikoni edhe për Punë.
- PA KUALIFIKIM - Ne nuk ofrojm kësi lloje të vendeve  të Punës p.sh: Punë Ndërtimtarie.
- PUNË SEZONALE - Vetëm për Studenta e mundëshme. Afati i aplikimit nga 15 Shtatori deri më 30 Nëntor.
- STUDIME - BACHELOR - MASTER

Ne NUK mund të Garantojm se a do të mirreni VIZEN nga Ambasada Gjermane.
Por Kontrata e Punës nuk do të jet arsyeja e Refuzimit të Vizës, nëse Refuzohet.404 Error Page

Faqen që po e kërkoni nuk mund të gjindet.

Nga Tetori i Vitit 2017, Puno.al ka ridizajnuar webfaqen e saj. Shum nga Link-et e kërkuara nuk gjenden, sepse jan fshirë. Tani mund të përdorni Menu’n më sipër për të kërkuar atë që dëshironi të gjeni.

Ju faleminderit për mirkuptim
Me respekt Puno.al

Faleminderit për Aplikim!

Në do të mundohemi të ju pergjigjemi sa më Shpejt! Pritja momentale mesatare është rreth 2 deri në 3 javë. Nëse nuk e keni plotsuar Aplikacionin të tërin, atëher ka mundësi që ne nuk do të të përgjigjemi. Gjithashtu e-maili duhet të jetë i sakt!
Me respekt Puno.al

Klikoni 1 her ne Reklamen e më poshtme!
Deutsch

Sehr geehrte Damen und Herren

Puno.al ist ein Online Personal dienst, das sich auf die suche nach Fachleuten aus dem Kosovo spezialisiert hat. Kosovo ist nicht nur der jüngste Staat in Europa, sondern hat auch die jüngste Bevölkerung in Europa. 74% der Bevölkerung sind unter 35 Jahre. Außerhalb der deutschsprachigen Länder kennt kein anderes Volk besser Deutsch als die Kosovaren. So haben wir diese Website geöffnet, um Ihnen mit kostenlosen Informationen über die verschiedenen Stellenangebote in Deutschland zu helfen. Innerhalb wenigen Monaten haben wir viele Bewerber Daten erfassen können. Schreiben sie uns an falls sie jemanden mit bestimmten Kenntnissen brauchen. Liebe mögliche Arbeitsgeber, um kontakt aufzunehmen schreiben sie uns eine e-mail an info@puno.al

Ab dem 1. Januar 2016 gelten erleichterte Regelungen zur Arbeitsaufnahme für Staatsangehörige dieser Staaten. Um ein Visum zum Arbeiten in Deutschland zu erhalten, sind folgende Schritte zu beachten:

1. Sie haben einen Ausbildungs- oder Arbeitsvertrag für eine Stelle in Deutschland.  - Der Vertrag muss folgendes beinhalten: die vollständige Adresse und Kontakte von Arbeitgeber und Arbeitnehmer, Inhalt vom Vertrag, Vertragsbeginn und Vertragsdauer (maximal 3 Jahre mit der Möglichkeit zur Vertragsverlängerung), Brutto Gehalt,  Arbeit Zeiten, Urlaubstage, Andere Sonderzahlungen.

2. Ihr zukünftiger Arbeitgeber kümmert sich bei dem Jobcenter in Deutschland um Ihre Arbeitsgenehmigung. Dort muss festgestellt werden:  - Für die freie Stelle ist niemand aus Deutschland oder der EU geeignet.  - Die Arbeitsbedingungen entsprechen denen von Deutschen. Insbesondere müssen Sie so viel verdienen wie ein Deutscher für die gleiche Arbeit verdienen würde.

3. Erst wenn Ihr Arbeitgeber diese Fragen direkt mit den Behörden in Deutschland geklärt hat und Ihnen die Unterlagen vorliegen, wenden Sie sich an die Deutsche Botschaft vor Ort, um Ihr Visum für den Arbeitsaufenthalt zu beantragen. Sie müssen dies erledigen, bevor Sie sich an die Botschaft wenden! Genauere Informationen zum Verfahren werden auf den Websites der Deutschen Botschaft stehen (ab 2016).

Wenn Sie sich schon einmal zur Ausbildung oder zur Arbeit in Deutschland aufgehalten haben oder in Deutschland einen Asylantrag gestellt haben, müssen Sie das dem zukünftigen Arbeitgeber in Deutschland mitteilen. Dann muss er zusätzlich eine Vorabzustimmung bei der Ausländerbehörde einholen. MEHR HIER


WebDesign

Alte Website? Wir ändern das!

Gutes Webdesign schafft Kunden!

100% Kundenzufriedenheit‎!

Sehr geehrte Damen und Herren
Hier haben sie mehrere Web Templates die wir für Sie und ihr Unternehmen anpassen können. Außerdem können wir dafür sorgen das alle relevanten plugins für sie instaliert werden so das sie auf den meist relevanten Portalen gefunden werden, durch unsere SEO (Suchmaschinenoptimierung) Experten.

Webdesign (auch Webgestaltung) umfasst als Disziplin des Mediendesigns die visuelle, funktionale und strukturelle Gestaltung von Websites für das Internet. Die technische Implementierung von Websites wird dagegen als Webentwicklung bezeichnet.Kontakt

Për të gjitha pytjet dhe kërkesat, ne preferojm e-mail-in si metod e kontaktimit.
Por nëse deshironi të flisni me ne, me zë në WhatsaApp, atëher gjthmon para se të na bëni thirrjen, Apliko dhe na shkruani shkurt:
" Unë jam “Emri Mbiemri”, a mund të flasim për Punë në Gjermani? "
Dhe prisni deri të ju përgjigjemi apo të ju thërrasim.
Në raste të rralla nuk mund të përgjigjemi deri ditën e nesërme.Ne gjindemi vetëm Online!
- - - - Zyre nuk kemi! - - - -

Gjuha Gjermane

Hapi i parë të cilin duhet bërë është të bëni Provimin e Gjuhes, dhe të merni Çertifikatën. Sprachzertifikat Niveli B1 për Kosove vetëm nga Göthe Institut ose ÖSD në Prishtinë.
Göthe Institut -  http://slzprishtina.org/
ÖSD -  http://oesi-prishtina.net

VIZA PUNE

Me keqardhje më duhet të themi se, ne ndihmojm vetëm në Ndermjetsimin për kërkimin e Punës të cilën ti dëshiron ta ushtrosh në Gjermani, në cilindo qytet që dëshiron të punosh. Ne kërkojm Kontratë për Punë, më pas me atë mund të aplikosh për VIZË në Ambasad. Këtu ke Informatat për Aplikim për VIZË-PUNEAUSBILDUNG dhe FLETAPLIKATIONI

LLOJI I PUNËS

I/E Nderuar lloji dhe vendi i Punës është sipas dëshirës tuaj. Ne nuk jemi Firmë e cila ofron vende Pune, por jeni përgjegjës vetëm për Ndërmjetësimin, dmth ne ju informojmë juve se qfar Dokumenta duhet të na dërgoni përmes postës në Gjermani, që ne të mundë të fillojm të Kërkojm edhe Aplikojm në vende të ndryshme të Punës, sipas dëshirës tuaj. Kuptohet se ata të cilët kan më shum përvoj pune, diploma, çertifikata për pjersëmarrje të ndryshme do të ken mundësi më të mira për të gjetur më shpejt një Vend adekuat për të Punuar.

Për sa bëhet Kontrata?

Më duhet t’ju themi se është e pamundëshme ta dijmë se sa zgjasin proceset e ndryshme. Për shkak se ato ndryshojnë dhe varen nga faktorë të ndyshëm si p.sh. Oraret e punës të Firmave të ndyshme, Festat kur nuk punohet, Transferi i Letrave me Post mes Kosovës dhe Gjermanis apo anasjelltas, dhe Faktorë të tjerë.

Ku e keni Lokalin?  A mund të Takohemi?

Për momentin nuk kemi Lokal në Kosovë, ne gjindemi kryesisht në Gjermani. Por, ditët në vijim e kemi në plan të kemi nji Lokal në Gjilan, për atë do të informoheni Online këtu.Më shum në Blog.Më shum Artikuj imformativ

Në Google po kërkohen shum e shum Artikuj Informativ rreth Punsimit në Gjermani, dhe ne i kemi përmbledh disa nga to këtu, si për shembull:

Agjensi punesim ne gjermani 2018

Oferta pune ne gjermani

Caktimi i takimit ne ambasaden gjermane

Viza pune ne gjermani

Profesionet e kerkuara ne gjermani

Si te punoj ne gjermani

Kontrata pune ne gjermani

Kerkoj pune ne gjermani 2018
Altenpflege

Kujdesi për të Moshuar

Kujdesi infermieror dhe kujdesi për të moshuarit që kanë nevojë për ndihmë. Ata i mbështesin ato në gjërat e jetës së përditshme që nuk mund të trajtojnë më vete. Këto përfshijnë detyra të të moshuarit dhe mjekësore, këshillime dhe aktivitete të kohës së lirë. Punëtorët e infermierisë aktivizojnë p.sh. Të moshuarit në kujdesin personal, matin tensionin e gjakut, sigurojnë plagë dhe drejtojnë ato në gjimnastikë të ulur. Ata kujdesen për njerëz të moshuar të hutuar dhe i shoqërojnë edhe në situata kufitare të jetës, të tilla si kur vdesin.


Gjermania ofron 46 mijë vende pune. Ja si aplikohet online në Agjencinë e Punësimit

46.608 vende pune ofrojnë kompanitë gjermane për të cilat mund të aplikojnë qytetarë nga vendet e Ballkanit, duke përfshirë Shqipërinë. Mjekë, infermierë, inxhinierë të të gjitha kategorive, teknikë kompjuterash, zanatçinj, si hidraulikë, elektricistë, muratorë, mekanikë makinash, gomistë janë vetëm disa nga profesionet për të cilat mund të aplikohet nëpërmjet portalit on-line “Make it to Germany”. Kjo faqe në internet është çelur në bashkëpunim nga ministria e Çështjeve Ekonomike dhe Energjisë, nga ministria e punës dhe Çështjeve Sociale si dhe nga Agjencia gjermane e Punësimit. Kjo faqe në internet përditësohet shumë shpesh dhe kompanitë hedhin automatikisht kërkesat e tyre për profesionistë të fushave të ndryshme.

PORTALI ONLINE
Agjencia Gjermane e Punësimit ka publikuar listën e profesioneve ku ka vende të lira në ekonominë më të fortë në Evropë. Të gjithë ata që jetojnë jashtë vendeve të BE-së, pra përfshi Shqipërinë, Kosovën a po Maqedoninë mund të aplikojnë për punësim legal në Gjermani. Paga mesatare neto në Gjermani është 2.000 euro, ndërsa paga e personelit mjekësor dhe kujdestarëve varion nga 2000 deri në 2200 euro në vlerë bruto. Në këtë link, ju mund të shihni se cilat profesione kërkohen më së shumti nga punëdhënësit gjermanë: http://www.make-it-in-germany.com/en. Për të konkurruar për vendet e punës, është e nevojshme të tregoni se keni nivel arsimor dhe të respektohen rregullat e lejes së qëndrimit në Gjermani. “Ekziston një shans për punonjësit të cilët nuk janë nga BE-ja për të marrë vende pune, pasi këto profesione kërkohen shumë në Gjermani, pasi nuk ka kandidatë të mjaftueshëm të brendshëm”, thekson Agjencia Gjermane e Punësimit. Në portalin e Rrjetit Evropian të të dhënave të punësimit, raportet tregojnë se dje Gjermania ka hapur konkurs për 267,144 vende të lira pune.

SI MERRET VIZA NE AMBASADE
Ambasada Gjermane në Tiranë ka publikuar një udhëzues për të gjithë ata persona që janë të interesuar të punësohen me dokumente të rregullta në Gjermani. Sipas tij, personat që mund të punësohen me dokumente të rregullta ndahen në dy kategori: Ata që kanë një vend të garantuar pune nga punë-dhënësi e që përmbushin kushtet për një lëshim vize dhe ata që kanë kualifikime të veçanta pune.

UDHEZIMI PER PROCEDUREN
Në mënyrë që kërkesa juaj për vizë të mund të shqyrtohet shpejt, këshillohet që të respektohet procedura në vijim. Para se të caktoni një takim për aplikim për vizë, ju duhet të keni dokumentacionin në vijim:
– Ofertën me karakter detyrues të vendit të punës apo kontratën tashmë të nënshkruar të punës ose kualifikimit profesional me një punëdhënës konkret apo ndërmarrje, që ofron kualifikimin profesional në Gjermani.
– Miratimin paraprak të autoriteteve gjermane përgjegjëse për punësimin.

Hapi i 1-rë:
Kërkimi i një vendi pune apo një vendi për kualifikim profesional tek një punëdhënës konkret, përkatësisht, tek ndërmarrja që ofron kualifikim profesional në Gjermani.Për të udhëtuar në Gjermani duhet të keni një ofertë pune me karakter detyrues apo ofertë kualifikimi profesional nga një punëdhënës në Gjermani dhe një vizë kombëtare.Nëse keni gjetur një punë të përshtatshme, kërkoni prej punëdhënësit ofertën e punës, përkatësisht kontratën konkrete të kualifikimit profesional. Kjo duhet të përmbajë të dhëna të plota për punëdhënësin dhe punëmarrësin (emrin e plotë të punëmarrësit dhe punëdhënësit përkatësisht të kompanisë, adresën, të dhënat e kontaktit) dhe të marrëdhënies së punës (fillimi i kontratës- jo para datës 01.01.2016), lloji i kontratës, paga bruto, orari i punës, koha e pushimeve, shërbimet e vëçanta). Këshillohet të përpilohen së paku tri kopje të njëjta (të nënshkruara nga punëdhënësi i ardhshëm dhe ju personalisht) të ofertës së punës me karakter detyrues, përkatësisht të kontratës së punës ose kualifikimit profesional.

Hapi i 2-të:
Marrja e pëlqimit nga autoritetet gjermane kompetente për punësim. Në mënyrë që më vonë të mund t’ju jepet viza, nga autoritetet gjermane kompetente kërkohet miratimi për punësimin. Për punëdhënësin tuaj pikë direkte kontakti është – sipas rastit – ose Zyra Federale e Punës ose Zyra për të Huajt. Se cila nga dy autoritetet është përgjegjëse, varet nga fakti nëse ju keni qëndruar më parë për një kohë të gjatë në Gjermani (p.sh. si azilkërkues ose i toleruar, për shkollim ose studime, punë, kurs gjuhe mbi 3 muaj).
Prandaj, ju duhet që punëdhënësit tuaj t’i jepni informacione gjithëpërfshirëse rreth qëndrime ve tuaja të mëhershme në Gjermani. Ju lutemi kini parasysh, që këto informacione do të verifikohen gjatë procedurës së mëpasshme për pajisje me vizë, dhe të dhënat e mangëta apo të pasakta mund të çojnë në refuzimin e kërkesës për vizë, përkatësisht në stërzgjatjen e kohës së përpunimit të kërkesës tuaj.

DISA NGA PROFESIONET QE KERKOHEN NGA GJERMANIA
– Asistent teknik
– Inxhinier mekanik
– Elektricist
– Instalues elektrik
– Elektricist për ndërtimin
– Hidraulik
– Teknik i ngrohjes
– Punëtor pa kualifikime për ujë
– Shofer
– Monitorim i infrastrukturës hekurudhore
– Mirëmbajtja e infrastrukturës në hekurudhat
– Infermierë në pediatri
– Infermierë në kirurgji
– Infermierë në klinikë
– Anesteziolog
– Ndihmës anesteziolog
– Kujdestarë për të moshuar
– Specialistë në klinika gjeriatrike
– Specialistë në onkologji
– Specialistë në endoskopi
– Specialistë në nefrologji
– Specialistë në rehabilitim
– Profesionistë të shëndetësisë
– Teknikë kompjuterash
– Hidraulikë
– Muratorë
– Mekanikë makinash
– Gomistë


Ambasada ka një lajm për qytetarët që duan vizë pune në Gjermani

Ambasada gjermane ka marrë një vendim të ri lidhur me kohën e pritjes nga parashtrimi i kërkesës për termin deri në paraqitjen fizike për vizë. Lajmin ka bërë të ditur vet ambasada, përmes një njoftimi në faqen e saj zyrtare.Në njoftim thuhet se personat të cilët janë të interesuar për të bërë termin në ambasadë për fillim të punësimit duhet të presin minimum gjashtë muaj. Para këtij vendimi koha e pritjes ka qenë maksimum 4 muaj, teksa tash minimumi 6 muaj.
“Koha e pritjes nga parashtrimi i kërkesës për termin deri në paraqitjen faktike së kërkesës për vizë aktualisht është më shumë se gjashtë muaj. I lusim parashtruesit e kërkesave për këtë kategori vizash që brenda planifikimeve të marrin parasysh këtë gjendje”, thuhet në komunikatën e tyre.
Ndër të tjera aty përmendet edhe aplikimi i tarifave të reja nga muaji i kaluar. “Nga data 1 Shtator tarifa për një vizë nacionale do të jetë 75 Euro, ndërsa për personat nën moshën 18 vjeçare 38 Euro”, thuhet në njoftimin e Ambasadës.Në njoftim thuhet që janë detyruar ta mbyllin listën e pritjes për kategorinë e vizave për punësim sezonal për këtë vit. Arsyeja ka të bëjë me numrin e të interesuarve për këtë kategori që është jashtëzakonisht i madh. Ambasada ka shprehur keqardhje për gjithë të interesuarit për punësim sezonal në gjermani.

...


Në radhë për punë në Gjermani…

Kritikat e ministrave gjermanë për të përshpejtuar procedurën e vizave të punës në Shqipëri, duket se s’kanë rënë në veshin e Ambasadës Gjermane këtu. Pritja e shqiptarëve, të cilët duan të largohen nga vendi i tyre drejt Gjermanisë për të shpëtuar nga papunësia, është e madhe, përtej nevojës së Gjermanisë për forcë punëtore. Jonida tregon se kjo është hera e dytë që aplikon për vizë punë në Gjermani, herën e parë e provoi në Greqi që nuk ngjante me procedurën këtu. Pasi nuk i pëlqeu puna si kuzhiniere, u kthye në Tiranë dhe po e provon marrjen e vizës në vendlindjen e saj me një kontratë tjetër pune.
“Duhet t’i dërgoja një email në faqen e tyre zyrtare, të mbyllje nja takim, ndërsa ata të kthenin një përgjigje me datë. Ishin pak letra dhe më pas dilte viza për 3 muaj. Ishte shumë e lehtë”, shprehet Jonida.
Fardita dhe Kleana kanë mbaruar studimet për infermieri, dhe për to e ardhmja merr kuptim në Gjermani. Kjo falë vlerësimit të shtetit gjerman për profesionin e tyre. “Përgatitja e personelit atje është shpesh më e mirë sesa mendojmë ne”, u shpreh ministri gjerman i shëndetësisë, Spahn.
“Kam ndjekur kursin, lash kontratën. Aplikova, lash takimin dhe tani pres përgjigje për vizë pune nga Gjermania si infermiere”, thotë Fardita Toçi.
“Nuk e di nëse do të më eci andej, por mendoj se më mirë se këtu është”, shprehet Kleana Elezi.

...


Ky është kushti i vetëm për vizë pune në Gjermani – vlen edhe për Kosovën

Në Gjermani numri i vizave të punës për shqiptarë, boshnjakë dhe të tjerë nga Ballkani është rritur me 70% në tetë muajt e parë 2017.“Die Welt” i ka kushtuar sot dy artikuj temës së punësimit të të huajve në Gjermani.
“Një punë në Gjermani, shumë njerëz në vendet e Ballkanit Perëndimor e shohin këtë si të vetmen rrugëdalje nga papunësia në atdheun e tyre. Aplikantët pjesërisht duhet të presin një vit derisa Ambasadat Gjermane në vendet e tyre t'u lëshojnë vizën e punës. Megjithatë në tetë muajt e parë të vitit është rritur me 70% në 63.000 numri i vizave të punës të lëshuara nga Agjencia Federale e Punësimit”, shkruan gazeta “Die Welt”, duke iu referuar të dhënave që posedon nga kjo agjenci.Një në tre viza pune për vendet e treta, sipas këtyre të dhënave, i ka kaluar një aplikanti nga vendet e Ballkanit Perëndimor. Lehtësimi i procedurave për njerëzit nga vende si Shqipëria, Kosova apo Bosnjë-Hercegovina është aplikuar që nga fillimi i vitit 2016.

Arsyeja është: se në kulmin e fluksit të refugjatëve në vitin 2015 vinin edhe shumë azilkërkues nga vendet e Ballkanit Perëndimor. Autoritet gjermane ishin të papërgatitura nga ky fluks duke qenë të mbingarkuara me refugjatët nga Siria.

Meqenëse për të ardhurit nga Ballkani arsyeja e largimit nga atdheu ishte ekonomike, qeveria federale vendosi një rregullore të re për këto vende duke i shpallur ato si vende të sigurta. (…) Në kushte të tilla nuk ka më të drejtë për azil, shkruan DW.

...


Cili eshte ndryshimi per vizat e punes nga 1 Janar 2018? – Informacione nga AlbDeu

Eshte padyshim nje nder pyetjet kryesore qe ju na keni shkruar ne mesazhe se cilat jane ndryshimet qe jane bere ne procedurat per te aplikuar per nje vize pune prej dates 1 janar 2018. Ne deri me sot nuk ju kemi dhene pergjigje per shkak se Ambasada nuk ka patur nje komunikim zyrtare dhe akoma nuk ka, por ky informacion vjen nga punonjes te brendshem te Ambasades.

Ne u interesuam dhe ndryshimi qe ishte pas 1 janar 2018 ne kontratat e punes ishte qe ato nuk kane me nevoje qe te dergohen ne Zyren Federale te punesimit ne Gjermani e cila ishte pergjegjese per kontratat e punes per shqiptaret qe jane jetojne ne Shqiperi Kosove dhe Maqedoni dhe pasi merrni kontraten nga pronari ne Gjermani aplikoni me te drejtperdrejte ne Ambasaden Gjermane. Me pare ka qene procedura qe pasi ju te merrni nje kontrate pune ne Gjermani, atehere kete kontrate pronari juaj i ardhshem duhet te conte ate ne zyren Federale te Emigracionit ne Gjermani, nje procedure qe zgjaste rreth 4 jave, dhe pasi te merrni konfirmimin aty atehere ju vazhdoni me aplikimet ne Ambasada. Shume shqiptare jane skualifikuar me pare prej kesaj procedure pasi nuk kane patur informacionin e duhur per te bere kete. Tashme eshte bere nje lehtesire shume e madhe per shqiptaret pasi nuk eshte me e nevojshme qe te marrin lejen, pasi mund te merrni kontraten dhe me pas me ate kontrate origjinale ju mund te aplikoni ne ambasade drejperdrejte. Sic kemi shkruar me siper, ky informacion ka ardhur prej punonjesve te Ambasades Gjermane ne rruge jo zyrtare, pasi akoma nuk ka nje deklarate zyrtare nga Ambasada Gjermane. Ne ju sugjerojme qe te shkoni vete personalisht, nese keni nje termin te percaktuar per vitin 2018, dhe te pyesni sportelistin e jashtem te Ambasades Gjermane dhe ato do tiu konfirmojne kete gje.

...


Legalisht nga Ballkani në Gjermani

Që nga nëntori i 2017-ës procedura e vizave të punës për shtetasit e Ballkanit Perëndimor është më e thjeshtë dhe realizohet brenda një etape. Kur rregullorja për Ballkanin Perëndimor hyri në fuqi, më 1 janar 2016, procedura për marrjen e vizës ishte e dyfishtë. Punëmarrësit shtronin kërkesë për vizë te përfaqësitë e Gjermanisë në vendet e tyre, dhe njëkohësisht punëdhënësit kërkonin leje paraprake te Zyra e Punësimit në vendndodhjen e kompanisë. Kjo procedurë zgjaste me muaj dhe binte ndesh me dëshirën për punësim sa më të shpejtë. Prandaj prej nëntorit të vitit 2017 procedura është thjeshtëzuar.

Punëdhënësi nuk kërkon më miratim nga Zyra e Punësimit
"Miratimi paraprak nga Zyra e Punësimit nuk është më i nevojshëm", sqaron për Deutsche Welle-n Sascha Andreas Kienzle (Sasha Andreas Kincle) nga Ministria e Punëve të Jashtme të Gjermanisë. "Tani mjafton që kandidati të paraqesë në Ambasadën e Gjermanisë të gjitha dokumentet e nevojshme, duke përfshirë edhe vërtetimin nga punëdhënësi."

Kontrollimi në Gjermani
Pasi të jenë dorëzuar dokumentet në konsullatë, kontrollohen nga autoritetet përkatëse në Gjermani. "Nëse plotësohen të gjitha kushtet, atëherë jepet viza.", thotë Kienzle më tej.Me kontrollin e dokumenteve, krahas Ministrisë së Punëve të Jashtme, pjesë e së cilës janë ambasadat, merren edhe Ministria e Brendëshme dhe Ministria Federale e Punës dhe e Çështjeve Sociale, nëpërmjet Agjencisë Federale të Punësimit.

Roli i Entit Federal të Punësimit ...
Kushtet nuk kanë ndryshuar ...
Azilkërkuesit mbeten të përjashtuar ...
Gastarbeiter të rinj ...

...


Punësim në Gjermani, procedura e re zgjat vetëm 14 ditë

Që prej nëntorit të vitit 2017, në Shqiperi procedurat e vizave të punës për shtetasit e Ballkanit Perëndimor janë më të thjeshta dhe realizohen brenda një etape. Kur rregullorja për rajonin hyri në fuqi, më 1 janar 2016, procedura për të tilla raste ishte e dyfishtë. Punëmarrësit paraqitnin kërkesë për vizë te përfaqësitë e Gjermanisë në vendet e tyre, e njëkohësisht punëdhënësit kërkonin leje paraprake te Zyra e Punësimit në vendndodhjen e kompanisë, e kjo bënte që procesi të zgjaste me muaj të tërë.
“Tanimë ai është thjeshtuar, sepse miratimi paraprak nga Zyra e Punësimit nuk është më i nevojshëm”, sqaruan për “Deutsche Welle”-n burime nga Ministria e Jashtme gjermane.

...


50 mijë vende pune në Gjermani, këto janë kriteret për aplikim

Mjafton një zanat për të depërtuar në tregun gjerman të punës. Janë 50 mijë vende të lira të shpallura nga Gjermania, por jo të gjitha këto kërkesa do të plotësohen prej aplikantëve shqiptarë.Drejtori i Shërbimit Kombëtar të Punësimit, Artur Micko, sqaron për gazetën të gjitha procedurat që do duhet të ndiqen prej atyre që janë të interesuar. Kualifikimi i duhur dhe njohja e një gjuhe të huaj janë dy kriteret bazë që kërkohen. Përmes një interviste dhënë për gazetën, Micko thotë se misioni i SHKP në gjithë këtë proces është thjesht dhe vetëm informues. Në çdo zyrë pune do të jetë një sportel i posaçëm që do të shërbejë për të orientuar qytetarët mbi hapat që duhet të ndjekin. Sa i takon listës së profesioneve që kërkohen, është e larmishme, duke filluar nga mekanik, agronom, hidraulik dhe deri tek infermierë, mjekë dhe farmacistë. Kjo kërkesë e shtetit gjerman për të mbushur boshllëqet e tregut vendës me forcë punëtore të kualifikuar ka ngjallur interesin e shumë të rinjve, të cilët u janë drejtuar zyrave të punës për të aplikuar. Mësohet se vetëm në harkun e më pak se dy viteve janë larguar nga vendi ynë rreth 800 profesionistë. Pjesa më e madhe prej tyre janë mjekë dhe infermierë.

Dëshira për të lënë vendin nuk është nxitur vetëm prej kushteve më të mira, por edhe prej pagave më të larta.
Gjermania ka ofruar mundësi punësimi, duke shpallur 50 mijë vende të lira pune. Cilat janë profesionet më të kërkuara?

Portali zyrtar gjerman “Make it in Germany” http://www.make-it-in-german.com/ publikon prej shumë kohësh vendet vakante në Gjermani, ashtu sikurse publikojmë edhe ne në faqen zyrtare të Shërbimit Kombëtar të Punësimit, vendet vakante online. Ka profesione të ndryshme që kërkohen, që në shumë raste janë shumë specifike, si për shembull profesionet që kanë të bëjnë me përpunimin e metaleve, mekatronikën, profesionet elektrike dhe elektroteknike, TIK, sigurimi teknik në ndërtesa, mashinist treni, mjekësi dhe kujdesi shëndetësor etj. Ministri Klosi ka thënë se nuk ka kuota të përcaktuara për vendin tonë dhe se procesi i aplikimit është edhe konkurrim nga ku fiton më i miri.

...


Punësim në Gjermani

Pagesa: 1500 Euro Neto/Muaj
Kontrate 1 vjecare me te drejte rinovimi. Pagese 1500 Euro NETO mujore sipas kontrates. Akomodimi te mbuluar gjate periudhes se kontrates. Ushqimi i hequr sipas kontrates. Sigurime shendetesore të plota të mbuluara nga punedhenesi ne rast semundje apo aksidenti në pune sipas kontrates. Mundesi promovimi mbrenda korporates. Ne program nuk perfshihet:
Bileta e avionit, Kosto e aplikimit per vize ne ambasaden gjermane

Kritere:
Të jetë i/e moshes 20 deri 40 vjec
Të jetë i paster penalisht
Të ketë kryer shkollën e mesme
Të ketë experience pune në profilin për të cilin aplikon
Të ketë nivel minimal të gjuhes angleze
Referencat e punë përbëjnë avantazh
Të ketë certifikata ose kualifikime të ndryshme në pozicionin respektiv

Penalitete te kontrates: Ne rast se ju nderprisni kontraten pa e perfundur ate, jeni te detyruar te paguani te gjithe shumat e rekrutimit, vizes, siguracionet, koston e kursit te gjiuhes etj qe punedhenesi ka paguar per Ju per tju marre ne pune sipas kontrates.

Procedura e aplikimit - Aplikimi per kete kontrate pune kalon ne disa faza si me poshte:
1. Aplikimi prane Europe Agency dhe firmosja e terma dhe kushteve (kontrate) per programin per te cilin aplikoni.
2. Pas aplikimi, Europe Agency pregatit dosjen tuaj per marrjen e “job offer”
3. Firmosja e “Job Offer” / kontrates se punes ndermjet punedhenesit dhe aplikantit.
4. Aplikimi per vize pune. (Dokumentacioni i nevojshem per tu pajisur me vize pune, leshohet nga punedhenesi vetem pas perzgjedhjes dhe firmosjes se kontrates se punes ndermjet aplikantit dhe punedhenesit)
5. Pas marrjes se vizes se punes, punedhenesi siguron kushtet qe te gjithe te perzgjedhurit per kete kontrate pune, te kalojne nje kurs intensiv te gjuhes gjermane. Kosto e ketij kursi mbulohet prej punedhenesit.
6. Ne perfundim te kursit, punedhenesi ju cakton nje date te perafert per tu paraqitur ne pune ne Gjermani e cila eshte dhe “start date”

Si te aplikoni:

...


Puntorët me vizë pune në Gjermani

Kushtet e hyrjes dhe qëndrimit të punonjesve të huaj. Si rregull, të gjithë të huajt duhet të pajisen me vizë për qëndrime më të gjata sesa tre muaj apo qëndrime që çojnë në punësim fitimprurës. Përjashtim nga ky rregull bëjnë shtetasit e BE-së dhe ZEE-së (Zonës Ekonomike Evropiane), si edhe shtetasit e Zvicrës. Shtetasit e të gjitha vendeve të tjera, të cilët planifikojnë të qëndrojnë më gjatë në Gjermani, duhet të aplikojnë për vizë në një mision kompetent, përpara sesa të mbërrijnë në vend. Kërkesat për vizë duhet të miratohen nga autoritetet përkatëse për të huajt në Gjermani, d.m.th., autoritetet e të huajve në vendin ku aplikuesi ka për qëllim të kërkojë qëndrimin. Formularët e aplikimit për vizë afatgjatë (më shumë sesa tre muaj) mund të mirren falas nga misionet përkatëse apo edhe nö internet. Formularët e dorëzuar duhet të jenë në variantin origjinal (të paktën dy kopje) në gjuhën që kërkohet nga misioni i dhënë. Ju lutemi, kontaktoni paraprakisht me misionin, për të mësuar se cilët formularë kërkohen saktësisht.

...


Work and Travel në Gjermani

Shumë prej nesh kanë dëshirë të shëtisin botën, të takojnë njerëz të rinjë e interesant dhe të kalojnë kohë me ta dhe kulturën e tyre unike mirëpo jo të gjithë e kanë mundësinë financiare për një mundësi kaq ngazellyese. Nuk ka asgjë më të bukur se mundësia e ballafaqimit me një realitet të ri duke I hyrë mu në palcë, duke shtyer vehen drejt limiteve personale e sakrifikuar në mënyrë që të kuptojmë esencën e asaj që fshihet prapa këndeveshtrimevetë ndryshme të njerëzve të ndryshëm.

Programet “Work&Travel” (Punë dhe Udhëtime) kanë dëshmuar se janë mundësi e qëlluar për të përfituar financiarisht duke I ofruar vehtes një avanturë marramendëse dhe educative në shtetin e ëndërrave. Një eksperiencë e tillë mbetet gjithmonë në mesin e kujtimeve jetësore si dhe duket mjaft mirë në CV në një të ardhme të afërt.

Por, pse Gjermania mbi të gjitha? Gjermani njihet si shtet I cili mirëpret të huajt, si fillim. Historikisht është një entitet mjaft sfidues, dëshmi e gjallë e fuqisë së një dëshire të mirëfilltë për një mundësi të dytë. Si natyrë, Gjermani ka pasuri të papara ndërsa arkitektonisht shpesh jep përshtypjen e një përalle kur frekuentohen pjesët rurale. Gjermania është diverse, nxitëse dhe njëkohësisht kërkon por edhe jep. Më e rëndësishmja është se ky shtet ka një ndër ekonomitë më dinamike dhe operon në tregun ndërkombëtar gjë e cila mundëson nje rrjet të pasur punësimi për të huajt.
Normalisht procesi I adaptimit nuk është asnjëherë I lehtë, por nuk do duhej të ishte pengesë për ju. E gjitha cfarë duhet të bëni është të hapni një llogari bankare, merrni numrin për mbulimin e taksave, një numër telefoni, vendbanimin dhe punën dhe kjo avanturë mund të fillojë. Disa nga këto procedura mund të kryhen edhe sa jeni akoma në shtëpi përmes internetit ndërsa tjera I kryeni ditët e para pasi të keni arritur në Gjermani.

A duhet të flas Gjermanisht?
Nuk është se mund të përgjigjemi prerazi në këtë pyetje, fatkeqsisht. Kjo krejt varet nga lloji I punës që mendoni të bëni në Gjermani. Është e vërtet se qytet e mëdha në Gjermani janë mjaft kozmopolitane dhe shumica e popullatës e flasin Anglishten ndaj ndoshta edhe nuk ju duhes të flisni Gjermanisht për gjanat rutinore. Nëse gjeni punë në ndonjë kompani internacionale ndodh që kurrë nuk do të flisni Gjermanisht edhe nëse e dini gjuhën, apo ndodhta në ndonjë “call-center”.
Mirëpo, nëse puna që zgjedhni të bëni kërkon të merreni drejt-për-drejtë me klient definitivisht do të duhej të dinit ngapak Gjermanisht. Rekomandohet të mbani ca kurse para se të niseni në Gjermani dhe atë që keni mësuar ta praktikoni kur arrini atje. Programet “Work&travel” janë një mundësi e mirë për të mësuar një gjuhë të re, diqka që do ju hyjë në punë gjatë gjithë jetës akademike.

A kam nevojë për vizë?
Nëse vini nga shtetet e markuara “pa-viza” mund të hyni dhe rrini në Gjermani për 90 ditë rresht që është maksimumi. Qytetarët e Bashkimit Evropian konsiderohen sit ë barabartë me Gjermanët ndaj edhe gëzojnë të drejta të barabarta me një gjerman; ata mund të rrijnë dhe punojnë në Gjermani aq sa dëshirojnë. Nëse planifikoni të rrini më shumë se 90 ditë në Gjermani dhe jeni qytetar I vendeve në vijim: Australia, Kanada, Izraeli, Japonia, Korea, Zelanda e Re apo SH.B.A-të do të duhej të aplikoni për leje qëndrim dhe leje të punës për të vazhduar qëndrimin në Gjermani. Normalisht, mundësia për të zgjatur qëndrimin në Gjermani mund të bëhet edhe në ambasadë pa pasë nevojë për leje qëndrim. Mirëpo, punësimi pastaj vëështirë se është I mundshëm.
Nëse nuk vjen nga ndonjëri prej shteteve të lartpërmendura (për më shumë informacion klikoni ketu) ju duhet vizë për të hyrë në shtetin e Gjermanisë. Para se të aplikoni për vizë do të duhej të gjenit punë në mënyrë që të keni arsye legjitime për të shkuar në Gjermani dhe dëshmi se mund ta mbani vehten financiarisht për atë periudhë.

Një tjetër alternativë është edhe viza për punë gjatë pushimeve e cila u ofrohet shtetasve të Australisë, Kanadasë, Zelandës së Re, Japonisë, Honk Kongut, Koresë së jugut dhe Taiwanit të cilët i plotësojnë këto kushte:
Mosha prej 18-30 (35 për Kanadezët)
Qëndrim deri në 12 muaj
Fonde të mjaftueshme për 3 muajt e parë (250 euro për muaj)
Punësimi

Të zakonshmet – Tipi I punës që shumica e bëjnë në kësi raste është punë tipike të të rinjëve si kamarier, barmen, host panairesh, shitës, dërgesa me motoçikletë, asistent zyresh, dado, ndihmës I nikoqirëve etj. Këto konsiderohen si punë studentësh, dhe pjesa më e mirë është se nuk paguhen taksa mbi rrogën. Gjermanët I quajnë mini-punë. Nëse udhëtoni në Gjermani për shëtitje dhe vizitë dhe doni të bëni ca para gjatë rrugës, këto janë mundësitë që duhet të keni parasysh:
Ndihmës I nikoqirit/ Dado
Bare, Klube Nate dhe cfaredo tjetër hapsire për rekreacion
Parqe Rekreative
Qendra të thirrjeve
Asistent për zyre

Punë Verore (nëse do të udhëtoni në Gjermani gjatë muajve të verës) – Punë fizike nëpër ferma apo vneshta si mundësi për të pushuar nga civilizimi dhe përjetuar një eksperiencë vërtetë rurale.Praktikë/ Ndërtim I karierës – Nëse tanimë jeni orientuar në atë se çfarë dëshironi të bëni gjatë jetës, mund ta shfrytëzoni këtë udhëtim për të përfunduar praktikën në ndonjë kompani multinacionale në Gjermani. Si përfitim I dyfishtë, në këtë mënyrë ju mund ta sfidoni vehten culturalisht dhe akademikisht përderisa I shijoni të mirat që ofron ky shtet.

Kurse verore të Gjuhës
Nëse si qëllim kryesor keni mësimin e gjuhës Gjermane por dëshironi të fitoni para gjatë kësaj kohe, muajt e verës janë periudhë ideale për të udhëtuar në Gjermani. Gati secili Universitet serioz në Gjermani organizon kurse për Gjuhën Gjermane në kuadër të shkollës verore ku secili mund të aplikojë. Në këtë mënyrë, pasi që të pranoheni në këtë program do të merrni ftesë zyrtare prej Univerzitetit gjë që e bën marrjen e vizës shumë më të lehtë. Pasi që të keni arritur në Gjermani mund të filloni kërkimet për një mini-punë për t’ia mundësuar vehtes ndopak qejf.

Pune Vullnetare
Sigurisht se nuk do të bëni para duke bërë punë vullnetare mirëpo përvoja vetevtiu është ushqim për shpirtin; gjithashtu do të siguroni për të ngrënë e për të pirë dhe një kulm mbi kokë. Ky gjest fisnik mund të ua ndryshojë jetën, ndaj asnjëherë mos e nënvlerësoni fuqinë e vullnetit të mirë. Se sa mund të fitoni me punënn tuaj gjysëm-orarëshe varet më shumti nga eksperienca që keni, vendi I punës dhe pozita që keni në atë kompani. Në qytetet si Mynheni dhe Hamburgu, rrogat e studentave janë më të larta po ashtu është edhe standardi I jetës. 5 deri në 10 euro për orë është mesatarja. Secili që punon në Gjermani është I obliguar të paguaj taksa ku shuma dallon varësisht prej të ardhurave të personit. Sidoqoftë, ata që punojnë në të ashtuquaturajt mini-punë, punë e cila paguhet më së shumti 400 euro për muaj, nuk janë të detyruar të paguajnë taksa mbi rrogën. Personat që fitojnë më pak se 8.004 euro në vit, kompenzohen në fund të vitit për taksat e paguara nëse I dorëzojnë qëndrimet tatimore tek autoritetet e caktuara me rregull.

Gjithashtu, si një I punësuar ne ekonominë Gjermane, ju jeni të obliguar të paguani trustin pensional I cili zakonisht ndal 9.95% të të ardhurave mujore. Studentët, në anën tjetër, paguajnë një shumë të reduktuar sikurse edhe personat që punojnë me gjysmë orari dhe fitojnë prej 400-800 euro rrogë mujore.